HÅLL VÄRMEN UTE OCH ENERGIEN NERE MED ETT GREPP

Gassande sol. Överhettning bakom stora glasytor. Merkostnader för kyla och ventilation. Om man söker en övergripande lösning på utmaningarna med inomhusklimat och energi, så ger extern solavskärmning ett förvånansvärt tydligt svar.

Juli 2021

Det är nog inte det första man tänker på när man startar semesterbilen och kör söderut för att tanka sol. Och av goda grunder gör sig coronaepidemien förmodligen fortfarande påmind. Men när vardagen går mot sitt slut, fritidshuset har ersatts av ett kokande kontor och inomhusklimatet i stort kräver förändring, då blir behovet av en bättre inomhusmiljö snabbt uppenbart för de flesta:

 

”Det handlar i grunden om att hålla värmen borta inne i huset. För att förhindra att själva byggnaden överhettas och släpper in för mycket värme genom glaset. Det är just detta som det yttre solskyddet bäst förhindrar. Det bidrar till ett bättre inomhusklimat i vardagen och minskar energiförbrukningen. Det säkerställer att man följer energiramverket, vilket minskar behovet av kyla och ventilation”, säger Ejvind Larsen Degn, produktchef på Fischer Gardiner.

 

VI TILLBRINGAR 90% AV VÅRA LIV INOMHUS

Det är inte konstigt att vi söker frihet och friluftsliv under sommarledigheten, för i västvärlden tillbringar vi inte mindre än upp till 90 % av vår tid inomhus. Hemma och i skolan. På kontoret, i transportmedel, i fritidshuset. Det visar med andra ord nödvändigheten av ett bra inomhusklimat, var vi än befinner oss.

 

Därför är det också värt att notera att forskning som t.ex SBi–anvisning 264 från Statens Byggforskningsinstitut i Danmark belyser hur solskydd i praktiken har stor betydelse för det termiska och visuella inomhusklimatet samt för värme-, ventilations- och kylbehov. Medan t.ex. DTU, Danmarks Tekniske Universitet i rapporten "Inomhusklimat i skolor", påpekar att inomhusklimatet har en betydande inverkan på människors välbefinnande, hälsa och effektivitet. Och att barn dessutom är extra känsliga för påverkan av inomhusklimatet, även om de kanske inte gör sina röster hörda.

 

EXTERIÖR SOLSKÄRMNING ÄR FRAMTIDENS SOLSKÄRM

”Vi behöver alla ett ordentligt inomhusklimat och här är solskydd en viktig del av lösningen på utmaningarna med inomhusklimatet i t.ex. kontorsmiljö och klassrum, säger Ejvind Larsen Degn och påpekar:

 

”När vi dessutom pratar om energieffektivitet och visionen om framtidens mer hållbara byggande är extern solavskärmning, som reglerar sol- och värmestrålning, en långtidshållbar och den mest energieffektiva lösningen. Det kan innebära upp till 20-30% energireduktion, inte minst när det gäller modern skandinavisk arkitektur med stora glasytor eller nyare lågenergihus.”

Sommarledigheten ska avnjutas och förhoppningsvis har semesterhuset redan ett bra skydd mot solen. Extern solavskärmning enbart kommer inte att lösa utmaningarna med inomhusklimat och energi. Men allt tyder på att det är ett viktigt steg på vägen.

 

BRA RÅD FÖR SOLSKYDD:
  • Skärma av fönstren innan solen dyker upp. Avskärma speciellt fönster mot öster redan på kvällen; cirka hälften av värmen kommer in innan klockan 8 på morgonen.

  • Stäng av standby-funktioner på enheter som inte används. Rullgardiner, gardiner eller liknande..

  • Använd om möjligt externt solskydd i söder, öster och väster, eftersom det är den mest energieffektiva formen av solavskärmning.

  • Om du ska på semester i ett varmt land, överväg att välja en semesterbostad med bra yttre solskydd för att skydda dig mot de ovanligt höga temperaturerna. Det kan vara externa solskydd som screens, markiser eller fasadpersienner vid altanen som samtidigt förhindrar överhettning inne i huset.

  • I ditt privata hem har estetik, inredning och bländning stor betydelse, men extern solavskärmning är central för hemmets inomhusklimat. Här bör du bl.a. ta hänsyn till fasadens orientering och utformning, läget, solinsläpp under ett år, vind- och väderförhållanden m.m.

  • För verksamheter kan det vara bra att undersöka energin i det totala byggnadsbeståndet. Ett smart manövrerat solskydd kan t.ex. minska energiförbrukningen avsevärt och investeringen betalar sig relativt snabbt sett till enbart den totala lönen för anställda. 

 

Du kan kontrollera om ditt företag använder för mycket energi på t.ex. ES-CO under den danska energimyndigheten.

 

Du kan också hitta mer kunskap och vägledning om solskydd hos ES-SO, den europeiska ideella solskyddsföreningen.

Vill du bli kontaktad av en rådgivare?

Oavsett om du är privatperson eller professionell så inleder vi med ett samtal, utan förpliktelser, om ditt projekt. Du kan fylla i formuläret längst ner på sidan så kontaktar vi dig så snart som möjligt. Annars är du alltid välkommen att ringa oss på tel 08-668 14 20.