STILLING

Gardiner i återvunnet material till en ny konstinstallation.

0 / 0

Var: Stilling Studio, Köpenhamn
Curator: Nadia Olive Schnack
Produkter: Kurage Casual Light, In the Dark & Smooth Dense
Leverans: 2024
Fotograf: Line Thit Klein for Stilling
Videofotograf: Johanna Christensen  

KREATIVA LÖSNINGAR UTE OCH INNE

Varje år i juni väcker designfestivalen 3daysofdesign internationell uppmärksamhet. Under tre dagar kryllar Köpenhamns gator av pressfolk, inköpare och designentusiaster som kommer för att se de danska designvarumärkena ställa ut.

2024 hade våra systerbolag Fischer och Kurage nöjet att leverera gardiner till Stilling på Bredgade 22, där det innovativa gardinstångsmärket har sitt showroom. Här monterade vi Kurage tyggardiner både inne och ute. Och det var allt annat än gardiner i standardstorlek. 

 

”Utanför i porten hängde vi upp gardiner med asymmetriska snitt och inne i showroomet skapade vi flera små rum-i-rum, också med hjälp av gardiner. Två gardiner skapade exempelvis en lång korridor, medan andra fyllde en hel vägg eller svävade fritt med 130 centimeter höjd”, säger försäljningsdirektör på Fischer, Anders Back Christensen.

Men den mest krävande delen av installationen var att få gardinerna att hänga prydligt på några mycket specifika gardinstänger, som slingrade sig vertikalt upp och ner under taket. Här hittade vi en lösning som var både kreativ och hållbar.
 


”Vi arbetade mot tyngdkraften. För att förhindra att gardintyget föll ner på gardinstångens botten monterade vi proppar i stången med 15 centimeters mellanrum. Vi satte sedan på öljetter i gardintyget och fäste dem i propparna med buntband, säger Anders Back Christensen.

ÅTERVUNNA MATERIAL OCH KONTRASTERANDE FÄRGER

En annan aspekt att ta hänsyn till var textiliernas materialsammansättning och färger. Konstinstallationen, som bar titeln "Colours and Crafts", initierades nämligen av Stilling, som är känd för gardinstänger av återvunnet aluminium. Och kuratorn var ingen mindre än den färgstarka inredningsexperten och designern Nadia Olive Schnack. Så valet av Kurage-gardiner var ingen slump.

Idémakaren bakom utställningen är ägaren till PR-byrån Réplique, Jakob Hundborg, och han förklarar: ”Vi har varit ute och handplockat de varumärken vi gärna vill synas ihop med. Fischer är ett stort och mycket professionellt företag, så här visste vi att vi kunde få den tekniskt komplicerade lösning vi behövde. Och Kurage har de tjusigaste gardintygerna, som också finns i många vackra färger, och i både återvunna och återanvändbara material. Så det var lätt att välja Kurage-gardiner.”

Allt för länge har gardiner och gardinstänger varit något som helst bara ska matcha färgen på väggen eller tyget i soffan.

GARDINERNA I FOKUS

Förutom Kurage fanns flera danska varumärken representerade på utställningen: SkLO med sina handgjorda glaslampor, Ege med sina exklusiva mattor och Gurli Elbækgaard med sina unika handdrejade keramikföremål. 

Målet var att utvidga människors idéer om vad som ska vara i fokus i inredning idag. Jakob Hundborg säger: 


”Allt för länge har gardiner och gardinstänger varit något som helst bara ska matcha färgen på väggen eller tyget i soffan. Men den föreställningen ändrade vi i och med utställningen ”Colours and Craft”. Här fick gardinstången och gardinen verkligen ha huvudrollen i inredningen”, säger han och förklarar vidare:

”Vi visade iögonfallande och kontrasterande färgkombinationer. Vi visade gardinstänger som slingrade sig längs med taket. Och vi visade spännande detaljer som ändknoppar som annars varit omodernt i många år, men som faktiskt bidrar till att ge gardinen ett väldigt snyggt avslut”.


”Det var fantastiskt att se ljuset i ögonen på besökarna. Jag tror verkligen att folk gick därifrån med huvudet fullt av nya spännande inredningsidéer”, avslutar Jakob Hundborg.

Utöver Bredgade 22 kunde man under 3daysofdesign även uppleva våra gardinlösningar på &Tradition på Kronprinsessegade, Hay House på Østergade 61, Normann Copenhagen på Niels Hemmingsens Gade och VERPAN på Møntergade.

 

 

PRODUKTER I DENNA LÖSNING

SE FLER REFERENSPROJEKT