RESTAURANG DET GLADE VANVID

Ett referensprojekt skapat av vårt danska dotterbolag Fischer

0 / 0

Byggare: Det Glade Vanvid Arkitekt
Inredning & design: JDH-BYG
Leverans: 2021

GARDINER OCH GASTRONOMI

Rätt atmosfär är minst lika viktigt som rätterna på menyn. När du kommer in på Det Glade Vanvids flaggskeppsrestaurang i Köpenhamn möts man därför av en majestätisk trappa och en slående gardinbåge som utgör restaurangens centrala punkt.

Arkitekt Simon Sjøgaard har varit huvudansvarig för design och inredning av ett antal av restaurangens avdelningar: ”För mig handlar det om att skapa en historia. En stämning. En identitet och en sammanhängande upplevelse för gästerna. Det är en hyllning till hantverk, detaljer och perfektion. Allt för att skapa harmoniska, lugna och enhetliga, men också olika versioner av Det Glade Vanvid”.

”Först möts man av en lång, tung och rundad gardin över nivåskillnaderna som skapas av trappan, och gardinen genomskärs av en slående mässingportal. Gardinen följer trappstegen exakt trots de varierande nivåerna, vilket naturligtvis var en utmaning att genomföra. Men det lyckades tack vare det goda samarbetet.”

DETALJERNA I HELHET

Fischer Gardiner har mätt, skräddarsytt och monterat restaurangens ikoniska gardiner. 130 meter textilier från Kvadrat Melange Nap samt 20 meter specialböjda gardinprofiler och 20 meter av tyget College från JAB i den bakre delen. Sist men inte minst, en speciallösning för akustiktaken.

Enligt Simon Sjøgaard passar just dessa gardiner bra in i restaurangens berättelse och atmosfär med sin lugna, mörka och till synes enhetliga ton. Om du kommer riktigt nära innehåller gardinens textilier faktiskt alla färger:

 

”Det är ett exempel på styrkan i detaljen. Självklart ska man tänka holistiskt, estetiskt, designmässigt och funktionellt. "

Det är ett exempel på styrkan i detaljen. Självklart ska man tänka holistiskt, estetiskt, designmässigt och funktionellt.

"När man ser arkitekturen och designen på nära håll kommer de små detaljerna och skillnaderna fram. Det är viktigt att tänka igenom och gå på djupet."

”Det gäller hela restaurangen och inte minst entrén med gardinerna. Den får gärna överraska. Att skapa rum är viktigt. Det ska vara ett signum, och med bågformerna skapar vi nya rum i rummet, säger Simon Sjøgaard.

GEDIGET HANTVERK, PRECISION OCH NÄRA SAMARBETE

Den nästan majestätiska trappan som omfamnas av den distinkta gardinbågen är inte nödvändigtvis komplex vetenskap eller stor konst. Det är snarare ett uttryck för gediget hantverk, hög precision och nära samarbete mellan parterna:

 

”Konsten är att få en relativt svår lösning att lyckas som helhet. Det är alltid ett tekniskt och praktiskt hantverk som kräver precision och nära samarbete mellan arkitekten och oss”, säger Brian Kjær från Fischer Gardiner och fortsätter:

”Arkitekten levererade ritningarna och sedan mätte vi efter bästa förmåga. Det kan vara svårt, och trappan fanns till exempel inte när vi mätte upp. Men i praktiken löste vi det genom att beställa hem så mycket som möjligt. Sedan kunde vi rita upp bågen och markera de ställen där tyget skulle sys ihop.”

 

"Det är ju inte en slät gardin, tyget veckas. Och då säger man som tumregel "rynkor x2", det vill säga att vecken tar upp halva tyget. Samtidigt måste fallet nerför trappstegen vara precist, så att tyget har exakt samma avstånd på de två centimeter ner till golvet hela vägen."

OMSORG, SKILLNADER OCH KONTRASTER

Även andra delmoment har krävt skräddarsydda lösningar. Exempelvis har Fischer Gardiner gjort specialdesignade beslag till akustiktaken så att de kunde ledas genom skummet upp till trästommen i taket. Det är med andra ord en inredning genomarbetad in i minsta detalj, och för Simon Sjøgaard är detta inte en tillfällighet:

 

”Det ska vara en en lugn och enhetlig linje, men också skillnader och omsorg om  detaljer. Här är det entrén som gör att restaurangen sticker ut, rotundan och gardinernas rundning definierar rummet och omfamnar det.”

”Gardinen vid entrén är tänkt som en fast gardin, medan gardinen runt det runda bordet är mobil. Här kan restaurangen därför välja att antingen skapa en mer intim upplevelse för gästerna i nedre delen eller öppna upp så att gästerna på övervåningen kan se ner mot välkomstområdet och gardinen vid entrén.”

 

"Därutövet kommer mötet mellan ett fåtal men olika material. Mässing är genomgående, och i kombination med bland annat ekplankorna och gardinerna skapar en skillnad i taktilitet. Det är inte materialen i sig, utan atmosfären och detaljerna som betyder något. Det är olikheter och kontraster men likväl harmoni och helhet, påpekar Simon Sjøgaard."

Vill du bli kontaktad av en rådgivare?

Oavsett om du är privatperson eller professionell så inleder vi med ett samtal, utan förpliktelser, om ditt projekt. Du kan fylla i formuläret längst ner på sidan så kontaktar vi dig så snart som möjligt. Annars är du alltid välkommen att ringa oss på tel 08-668 14 20.

PRODUKTER I DENNA LÖSNING

SE FLER REFERENSPROJEKT